SKUPAJ USTAVIMO KRŠITVE!

Sindikat Mladi plus smo sindikat dijakov, študentov in mladih prekarcev. Že vrsto leto smo aktivni na področju študentskega dela in ker to področje spremljamo, ugotavljamo, da je kršitev pri študentskem delu še vedno preveč. Zato te pozivamo, da se seznaniš s svojimi pravicami in jih tudi ti braniš skupaj z nami.

NAJPOGOSTEJEŠE KRŠITVE PRI ŠTUDENTSKEM DELU: 

  • Neplačano uvajanje

NUJNO naroči napotnico najmanj en dan pred pričetkom dela. Pred začetkom dela preveri, ali delodajalec od tebe zahteva uvajanje in kakšno bo plačilo zanj. Odgovor poskusi pridobiti pisno (SMS, mail). 

Sporočilo, ki ga lahko napišeš: 

“Živjo! Pred začetkom dela me samo zanima, ali je predvideno uvajanje v delo in kakšno je plačilo za te ure? Hvala, lp” 

  1. Če izveš, da prve ure dela, t. i. uvajanje, niso plačane ali pa so plačane manj kot je bila oglaševana študentska urna postavka, nas TAKOJ obvesti, mi pa bomo ukrepali in o kršitvi obvestili študentski servis.
  2. Vodi svojo evidenco vseh opravljenih delovnih ur.
  3. V portalu za študente preveri, da so obračunane vse ure dela, ki si jih opravil_a. 
  4. Če niso, opozori delodajalca, da preko napotnice izplača vse ure. Če pa delodajalec vztraja pri kršitvi, se obrni na nas in bomo skupaj nemudoma ukrepali! 
  • Kršenje pravice do odmora in počitka med dvema delovnima dnevoma

Tudi pri študentskem delu ti pripada pravica do odmora in počitka. Če delaš 8 ur skupaj, ti v tem času pripada pol ure odmora, ki se šteje v tvoje plačane delovne ure. Če delaš krajšo izmeno, ti pripada sorazmerni odmor (npr. za 4 ure dela, 15 minut odmora). 

Med enim in drugim delovnim dnem ti mora delodajalec omogočiti najmanj 12 ur počitka. V sedmih dneh pa najmanj 24 ur počitka skupaj, torej ti v enem tednu dela pripada en cel prost dan.

Kaj je rešitev? 


Obrni se na nas, mi pa bomo kršitev prijavili Inšpektoratu RS za delo ter o kršitvi obvestili študentski servis. Piši nam: info@mladiplus.si

  • Delo na črno

Kaj je kršitev? Plačevanje na roke mimo študentske napotnice je delo na črno. Edina pravna podlaga za opravljanje študentskega dela je napotnica. S plačilom na roke se delodajalci izognejo plačilom obveznih prispevkov in dajatev, tebe pa oškodujejo za prispevke. S plačevanjem 15,5 % prispevkov od zaslužka vsi dijaki in študentje pridobijo pokojninsko dobo. Več kot boš delal na črno, kasneje boš šel v penzijo in nižja bo tvoja pokojnina

Kaj je rešitev? 

Vsako plačevanje mimo študentske napotnice je huda kršitev, za katero je odgovoren tudi delavec, če na to pristane. Nujno se obrni na nas, mi pa bomo v tvojem imenu opravili prijavi na Finančno upravo RS ter o kršitvi obvestili študentski servis. Piši nam: info@mladiplus.si   

  • Diskriminacija

Spol, spolna usmerjenost, verska pripadnost, etnična pripadnost ali druga osebna okoliščina, ki ni zdravstvene narave, ne vpliva na tvojo sposobnost opravljanja dela. Delodajalec sicer lahko zaposli kogarkoli želi, vendar pri tem ne sme izvajati diskriminacije. 

Kaj je rešitev? 


Obrni se na nas, mi pa diskriminacijo vedno prijavimo na Inšpektorat RS za delo in Zagovorniku načela enakosti. Piši nam: info@mladiplus.si

  • Prikrito delovno razmerje

Kaj je kršitev? Prikrito delovno razmerje je, kjer študent ali dijak opravlja delo kot redno zaposleni, vendar brez delavskih in socialnih pravic.

Kaj je rešitev? 

  1. Rešitev je lahko prijava na Inšpektorat RS za delo, ki prednostno obravnava primere prikritih delovnih razmerji. 
  2. Lahko pa se študent odloči, da bo pri Delovnem in socialnem sodišču vložil sodno varstvo (tožil delodajalca). Če sodišče ugotovi, da je šlo za prikrito delovno razmerje potem mora delodajalec študentu, za obdobje prikritega delovnega razmerja, izplačati dopust, regres in dodatke. Za sodno varstvo ti morda lahko pripada brezplačna pravna pomoč (BPP – https://www.sodisce.si/sodni_postopki/brezplacna_pravna_pomoc/). 

Če ne bi rad_a zapravljal_a denarja za pravniške storitve, BPP pa ti ne pripada, lahko brezplačno pravno